Hypotheekrente berekenen

Hoe onkosten hypotheekrente berekenen

De hypotheekrente berekenen voor zekerheid over uw maandelijkse kosten! De hypotheekrente bepaalt voor een groot deel de onkosten binnen een hypotheek. Naast de aflossing vormt het de grootste kostenpost dat je hebt.

Het vormt dan ook een grote aanslag op je financiële ruimte en dus dien je er zorgvuldig mee om te gaan. Sta uitvoerig stil bij het besluit om een hypotheek wel of niet te nemen. Laat daarbij nauwkeurig de hypotheekrente berekenen bij verschillende hypotheekvormen en –aanbieders. Doe je voordeel door de hypotheekrente berekening vooraf de doen om helderheid te verschaffen. Waar moet je op letten bij de hypotheek keus voor de bepaling van de hypotheekrente onkosten?

Hoe lang rente vastzetten?

Een belangrijk vraag binnen de hypotheekrente berekenen is hoe lang je het vastzet. Indien de rentestand laag is, is het vaak verstandig om langdurig de hypotheeklening aan te gaan. Zodoende kun je lang van een gunstige hypotheekrente profiteren. Is de rentestand echter hoog dan kan het te overwegen zijn om het minder lang aan te gaan. Laat je altijd goed informeren door de hypotheekrente berekening uit te laten voeren. Daarmee weet je waar je aan toe bent zodat je helderheid hebt in de onkosten hypotheeklening. Laat je informeren door de hypotheekrente berekenen te doen zodat jij voor de meest gunstige hypotheeklening kiest.

Maand hypotheekrente berekenen

Omdat de jaar hypotheekrente niet hetzelfde is als de maand hypotheekrente dient dit te worden omgerekend. Daartoe maak je gebruik van de volgende formule:

  • maand rente = (1 + jaar rente)^(1/12) – 1. Bij 4,5% rente per jaar is dat;
  • maand rente = 1,045^(1/12)-1 = 0,3675 % per maand.

Je moet hierbij dus de jaar rente niet delen door 12 maanden omdat er dan teveel wordt betaald. Door het terug te rekenen met de macht factor krijg je de juiste maand rente. Check dus altijd of de hypotheekrente berekenen op de juiste manier is gedaan door de bank of hypotheekverstrekker.

Feitelijke hoogte hypotheekrente

De onkosten van de hypotheek lening hangt puur af onder welke voorwaarden de hypotheek is afgesloten. Per hypotheek aanbieder kunnen er verschillen in de gevraagde hypotheekrente vergoeding zitten. Daarnaast is het de vraag of je de hypotheek onder de NHG laat vallen. Doe je dat wel heb je veel meer zekerheden mocht het niet goed gaan met hypotheek betalingen. Daarnaast kan het de mogelijkheid bieden voor de kwijtschelding van een eventuele restschuld indien de gedwongen verkoop niet aan eigen omstandigheden valt te wijten. De hypotheekrente berekenen geeft je inzicht in hoeveel je extra moet betalen voor de NHG.

Relatie met aflossen

De hypotheekrente berekenen kan praktisch nooit afzonderlijk worden gezien van aflossing. Je bent namelijk praktisch verplicht om af te lossen om van de hypotheekrenteaftrek te profiteren. Dat houdt in dat de hoogte van de hypotheekrente direct hieraan is gelieerd. Zowel bij lineair als annuïtair aflossen daalt met de tijd de hypotheekschuld en dus ook de hoeveelheid betaalde rente per maand. Dit houdt in dat je per maand minder recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Vergelijk voor gunstige hypotheekrente

Via het internet kun je handig online een hypotheekrente stand vergelijk doen zodat je de beste hypotheek keus kunt maken. Je wilt namelijk niet teveel geld kwijt zijn aan de woning aankoop. Door te vergelijken waarbij de hypotheekrente berekenen ten grondslag ligt aan jouw keus kun je de beste afweging maken. Vergelijk meerdere hypotheek aanbieders zodat je de beste keus kunt maken. Heb je twijfels omtrent welke hypotheek het beste voor jouw omstandigheden is, laat je dan informeren door een hypotheek adviseur.

Copyright 2018 spaar-hypotheek.info