Hypotheeklasten berekenen

Hoe kun je hypotheeklasten berekenen

Ga jouw hypotheeklasten berekenen om te weten hoeveel geld jij per maand aan vaste lasten kwijt bent. De meest ingrijpende beslissing in iemands financiële leven is het aangaan van een hypotheeklening.

De aankoop van een woning kost veel geld en dus is het verstandig om vooraf de hypotheeklasten te berekenen. Je moet weten waar je aan toe bent omdat het veel van je financiële ruimte gebruikt. Waar moet je op letten als je de hypotheeklasten wilt gaan berekenen?

Eisen afsluiten hypotheek

Wil je een woning aankopen dan moet je aan de wettelijke basis eisen voldoen. De volgende regels zijn opgesteld:

  • je moet minimaal vijftig procent aflossen. Wil je echter gebruik maken van de hypotheekrente aftrek dan moet je gedurende de looptijd de complete hypotheeklening financieren;
  • je mag niet meer lenen dan een percentage van de loan to value over de marktwaarde. Dit is in 2012 gestart op zes procent en daalt tot nul procent in 2018;
  • je moet voldoende financiële ruimte binnen het gezamenlijke inkomen hebben om de hypotheek lening te kunnen betalen. Dit houdt eveneens een baangarantie in.

Voldoe je aan voorgaande eisen dan heb je de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten. Reken ook je hypotheeklasten uit door aan voorgaande eisen behorende bij het afsluiten hypotheek te voldoen.

Noodzaak van aflossen

De geldverstrekker wenst altijd een plan te zien waarbij je op een structurele manier werkt aan aflossing. Het geld moet namelijk retour komen en daartoe dien je binnen de hypotheek aan te werken. Daartoe kun je:

  • een verzekering aangaan waarmee vijftig tot honderd procent van de hypotheekschuld na looptijd wordt afgelost (veelal geen hypotheekrenteaftrek mogelijkheid);
  • een lineaire hypotheek aangaan waarbij je iedere maand hetzelfde deel aflost. De rentelasten dalen dus recht evenredig;
  • een annuïtaire hypotheek. Je bent gedurende de looptijd continu hetzelfde bedrag kwijt. Het rente aandeel daalt echter het aandeel aflossing stijgt.

Laat de hypotheeklasten berekenen zodat je per hypotheekvorm weet wat je aan onkosten kwijt bent.

Hypotheeklasten berekenen: invloed van rente

De hypotheeklasten berekenen geeft je een goed idee hoeveel jij per maand aan onkosten kwijt bent. Op basis van de af te sluiten hypotheek lening in combinatie met de rentestand kun je de hypotheeklasten berekenen. Door hypotheek aanbieders te vergelijken kun je een gunstige rentestand vinden waardoor jouw maandelijkse lasten worden beperkt.

Hypotheeklasten berekenen binnen NHG

Een belangrijke afweging kan zijn om de hypotheek af te sluiten onder de voorwaarden van de NHG. Dit is een waarborgfonds waarbij je bij betalingsproblemen wordt geholpen. Zo kan de maandelijkse last tijdelijk worden gereduceerd en bestaat er de mogelijkheid dat de restschuld wordt kwijtgescholden. Daartoe rekent de hypotheekverstrekker iets meer rente echter het kan vele voordelen bieden.

Advisering bij hypotheek lasten berekenen

Om goed inzicht te verkrijgen in de totaal kosten van een woning aankoop kan het belangrijk zijn dat je advies daarbij aanvraagt. Het hangt namelijk van je eigen persoonlijke omstandigheden af hoeveel je feitelijk kunt lenen. Daarnaast kan een adviseur je handig en snel verschillende hypotheekvormen geven. Vergelijk daarnaast via het internet meerdere hypotheek aanbieders zodat jij onafhankelijk de meest geschikte kunt vinden. Bespaar op je kosten door de hypotheeklasten vooraf te laten berekenen.

Copyright 2018 spaar-hypotheek.info