Wat is een spaarhypotheek

Waarom een spaarhypotheek

Een spaarhypotheek is een hypotheek waarbij u zoals de naam het al verklapt, spaart voor de totale of gedeeltelijke aflossing van uw hypotheek. Het is een variant van de traditionele levenhypotheek. Bij deze hypotheek is het maandelijkse bedrag dat u betaald geen aflossing op uw hypotheek, maar een premie die u inlegt in een verzekering.

Deze premie inleg zorgt ervoor, dat er aan het eind van de looptijd van uw hypotheek, het hele bedrag in een keer kan worden afgelost. Het grote voordeel van deze vorm van hypotheek is, dat u tevens een soort levensverzekering heeft.

Het is namelijk niet alleen zo, dat u het huis aan het eind van de looptijd vrij heeft, maar bij eerder overlijden is het huis ook geheel of gedeeltelijk vrij. Op deze manier bouwt u dus zekerheid in, dat er bij overlijden niet ook nog eens geldzorgen zullen zijn.

Wanneer een spaarhypotheek

Spaarhypotheken worden hoofdzakelijk afgesloten door getrouwde stellen of stellen die officieel samenwonen. Dit komt mede door de overlijdensrisicoverzekering die er bij in zit. Deze verzekering zorgt namelijk voor financiële zekerheid. Let echter wel op bij het afsluiten van uw spaarhypotheek of u hem afsluit op een of twee levens. Doordat er een verplichte overlijdensverzekering bij in zit, heeft een spaarhypotheek voor alleenstaanden niet veel toegevoegde waarde. Verder is een spaarhypotheek ideaal voor mensen, die liever niet te veel tijd kwijt zijn aan de details rond hun vermogensopbouw en een veranderende hypotheekrente. Een spaarhypotheek is ook een hypotheek die geschikt is voor mensen die niet zo veel risico willen of durven te nemen. Naast dit alles is een spaarhypotheek tevens een voordelige hypotheek.

Hoe werkt een spaarhypotheek

Een spaarhypotheek kunt u afsluiten tegen verschillende looptijden van rentevast periodes. Voor een korte periode afsluiten, betekent ook vaak een lagere rente. Is echter zo’n rentevast periode afgelopen, dan sluit je een nieuwe rentevast periode af. Of de rente nu stijgt of daalt, het beoogde bedrag voor de eind aflossing zal altijd gelijk blijven. Dit is mogelijk doordat de hypotheekrente en de spaarrente bij een spaarhypotheek aan elkaar gekoppeld zijn. Bij een hogere rente, wordt er minder premie betaald omdat het spaar tegoed harder groeit en bij een lage rente wordt er weer meer premie betaald. Op deze manier blijft de inleg stabiel en is er zekerheid voor de eindaflossing.

Voordelen

Hier volgen enkele voordelen, die het aantrekkelijk kunnen maken om een spaarhypotheek af te sluiten:

  • Er is gedurende de hele looptijd een maximale rente aftrek.
  • Verandert de rente, dan heeft dat geen groot effect op de maandelijkse lasten. De rente die vergoedt wordt over de spaarpremies die zijn ingelegd, zijn immers gelijk aan de hypotheekrente.
  • Zekerheid wat de aflossing betreft: de hoofdsom wordt namelijk op de einddatum van de looptijd volledig afgelost.
  • Blijft de rente gelijk, dan zullen de bruto en netto lasten constant blijven.

Nadelen

Hier volgen enkele nadelen, die aan het afsluiten van een spaarhypotheek kunnen kleven:

  • De hypotheekrente van een spaarhypotheek is meestal zo’n 0,2% hoger.
  • U zit meestal vast aan een geldverstrekker. Oversluiten naar een ander is moeilijk, omdat dit financiële gevolgen kan hebben voor de geldverstrekker.
  • Zowel voor de uitkering bij overlijden als bij de afkoopwaarde geldt, dat er slechts een paar voorwaarden zijn om het bedrag belastingvrij te ontvangen.
  • Het spaarhypotheek rendement kan tegen vallen.

Copyright 2018 spaar-hypotheek.info