Spaarhypotheek afkopen

spaarhypotheek afkopen

Een spaarhypotheek is een leenvorming waarmee een eigen woning kan worden gefinancieerd. Een spaarhypotheek bestaat uit 2 delen. Het eerste deel is een hypothecaire lening en het 2e deel is een spaarverzekering.

Als je een spaarhypotheek hebt, dan houdt dat ook in dat je 2 rekeningen hebt. De eerste rekening is namelijk de rekening de lening, deze rekening bestaat alleen uit de rente en de 2e rekening is de rekening om te sparen. Op deze rekening kan kapitaal worden opgebouwd.

Het afkopen van een spaarhypotheek

Het wel of niet afkopen van een spaarhypotheek is vaak een lastige vraag. Als je je spaarhypotheek afkoopt dan kun je beschikken over het kapitaal wat je de afgelopen jaren hebt opgebouwd. Echter, het afkopen van een lening brengt vaak allerlei kosten met zich mee. Hierdoor is het dan dus nog maar de vraag of het verstandig is om een spaarhypotheek af te kopen.

Spaarhypotheek en de belastingdienst

Naast het feit dat het nog maar de vraag is of het voordelig en makkelijk is om een spaarhypotheek af te kopen, is het ook nog maar eens de vraag wat de belastingdienst hier van vindt. Als je polis bijvoorbeeld 15 tot 19 jaar loopt dan heb je recht op een belasting vrijstelling van maximaal 33.500 euro. Is je polis al minstens 20 jaar oud, dan heb je recht op een belasting vrijstelling van 147.000 euro. Kortom, dit zijn nogal grote verschillen.

Het afkopen van een spaarhypotheek is dus een erg lastige zaak en het is nog maar zeer de vraag welke keuze voor jou financieel gezien de verstandigste is. Zoek daarom goed uit of het afkopen of spaarhypotheek aflossen in jouw situatie de beste oplossing is. De voor- of nadelen kunnen al snel in de duizenden euro’s lopen.

Copyright 2018 spaar-hypotheek.info