Hoofdpagina

Spaarhypotheek

Na lang zoeken heb je eindelijk je droom huis gevonden. Nu moet je er nog voor zorgen dat je een passende hypotheek verstrekt krijgt. Maar je wilt geen risico lopen dat je geld wordt verspeeld in een beleggingshypotheek.

Dan kun je kiezen voor financiering middels de zogeheten spaarhypotheek. Deze hypotheek bestaat uit twee afzonderlijke delen. De hypothecaire lening en een spaarverzekering. Nadat alles is vastgelegd in de hypothecaire akte, betaal je overzichtelijk twee rekeningen. Je betaalt hypotheekrente over de lening en je betaalt voor de opbouw van je spaartegoed ook wel de kapitaalopbouw genoemd.

Over het algemeen wordt deze hypotheekvorm afgesloten voor een looptijd van dertig jaar. Na deze periode kan je de spaarhypotheek aflossen en is de woning volledig jou bezit. De spaarhypotheek biedt namelijk de garantie dat de volledige schuld is aflost na de looptijd.

Werking

Je leent een bedrag om je woning te financieren via de spaarhypotheek. Dit bedrag leen je over het algemeen voor dertig jaar lang. Je lost dus in dertig jaar geen cent af. Het principe van de spaarhypotheek is dan ook dat je rente kosten moet betalen tegen het rente percentage ten tijde van het afsluiten van de hypotheek akte. Tevens betaal je een vergoeding voor de spaarverzekering. Ten eerste bouwt deze verzekering voor je over de jaren het bedrag op dat je hebt uitstaan. Daarnaast wordt een deel gebruikt om het risico van overlijden te verzekeren.

Uitbetaling bij leven en bij overlijden

Nadat de looptijd van je spaarhypotheek is verstreken wordt de opgebouwde waarde uitgekeerd aan de hypotheek verstrekker. Het opgebouwde bedrag wordt dan verrekend met de uitstaande hypotheekschuld. De spaarhypotheek gaat ervan uit dat na de looptijd de hypotheeklening volledig is afgelost. Na dertig jaar is de woning dus feitelijk jou bezit. Mocht jij danwel je partner voortijdig komen te overlijden, dan komt er een verzekerd bedrag vrij dat gebruikt kan worden om de hypotheeklast te verlichten.

Voordelen

Over de looptermijn weet je zeker welk bedrag je per maand dient te betalen. Tevens heb je de garantie dat na de looptijd het volledige bedrag is afgelost. Aangezien je over de looptijd van de spaarhypotheek rente moet betalen, kun je dit aftrekken voor de belasting. Het rijk vergoed daarmee als het ware dat je woningeigenaar bent. Zodoende wordt de zware last van het hebben van een woning een financieel haalbare kaart.

Vooraf nadenken

Houdt de rente stand goed in de gaten over de periode dat je besluit een spaarhypotheek af te sluiten. Bij financieel woelige tijden kan de rentestand juist gunstig uitvallen. Uiteraard is het verstandig om te shoppen op de hypotheek markt. Vergelijk de verschillende aanbieders. Maak gebruik van handige vergelijkingssites die op internet beschikbaar zijn. Mocht je samen een spaarhypotheek afsluiten, regel het volgende dan eveneens binnen de spaarhypotheek. Indien één van de twee partners onverhoopt komt te overlijden, dan komt er een verzekerd bedrag vrij dat gebruikt kan worden om een groot deel van de openstaande hypotheek aft e lossen. Zodoende heeft de nabestaande geen zware financiele verplichting meer. Alternatieven zijn er eveneens op de markt die afhankelijk zijn van een variabele rente. Deze hypotheek vormen spiegelen een mooi beeld voor echter je maandlast zal bij een stijgende rentelast ernstig toenemen.

Copyright 2018 spaar-hypotheek.info